Wat zijn houtpellets


Houtpellets zijn geperste houtkorrels, gemaakt van reststromen zoals snoeihout, zaagsel, houtspaanders.  Deze 'grondstoffen' worden, onder hoge druk, door een matrijs met gaten geperst.  Door de hoge druk in de pers wordt er zoveel warmte ontwikkeld, dat de cellulose (aanwezig in het hout) ervoor zorgt dat een pellet kan geproduceerd worden zonder bindmiddel. Omdat de pellets zijn geperst onder hoge druk, ligt de energiewaarde zeer hoog (meer dan een blok hout).

2kg houtpellets komt ongeveer overeen met 1 liter stookolie.

De pellets die in de huiskachels gebruikt worden zijn meestal 6 mm dik en hebben een lengte tussen 10 en 40 mm. De dikkere pellets worden het meest gebruikt voor industriële installaties en hebben dikwijls een lagere kwaliteit.

Bijzonder belangrijk bij de productie van de pellets is dat er gebruik gemaakt wordt van zuivere hout-grondstoffen.  Aanwezigheid van lijmen, afvalstukjes... in de grondstof is catastrofaal voor de kwaliteit van de houtpellet, en voor de levensduur van de kachel.

De kwaliteit van de pellets is belangrijk. In Duitsland heeft men er de norm DIN17225-2 en de Din plus voor opgesteld. Vanaf 2010 geldt de EN plus 14961-2 norm met kwaliteit A1 voor pelletkachels voor particulier gebruik, deze is afgeleid en strenger dan de voorgaande normen.

Een overzichtje van de voordelen van houtpellets :